آیا قند واقعاً بد است؟
دو شنبه . 1396/02/18 13:13
آیا قند بر سلامتی شما تأثیری دارد؟ بله! من اینجا نیستم که شما را همچون دنیای بیرون از قند بترسانم. قند هم همانند هر خوردنی دیگری، مصرف بیش از اندازه اش ضرر دارد. چیزی که ما هیچوقت به دنبالش نبوده ایم این است که «محدودیت مصرف قند چقدر است؟» یا اینکه اگر قند بر سلامتی ما تأثیرگزار است، چطور و چرا؟ بیایید جواب این سؤالها را پیدا کنیم.
اهمیت قند
قندها کربوهیدرات هستند و منبع تأمین انرژی غذاهای ما بحساب میآیند. قند، به طور طبیعی در غذاهایی همچون میوهها، و محصولات لبنی و خیلی مواد غذایی دیگر وجود دارد. مشکل اینجاست که ما مفهوم اعتدال را درک نکردهایم.
کارشناسان، مصرف معتدل قند را ۱۰٪ از کل انرژی دریافتی روزانه میدانند. به طور متوسط یک بطری نوشابه ۶۰۰ میلی لیتری، حاوی ۱۲ تا ۱۵ قاشق شکر است که برای یک دختر بچه حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد انرژی مورد نیاز روزانهاش به حساب میآید. پیراشکی، کیک، شکلات، آب نبات و… این فهرست پایانی ندارد! افزایش مصرف چنین مواد غذایی است که مصرف قند را در زندگی روزمره ما را چند برابر میکند.
آیا از اینکه یک قاشق شکر به فنجان قهوهتان اضافه کنید اجتناب میکنید؟ نیازی به انجام این کار و محروم ساختن حس چشایی تان از این طعم و مزه نیست! پیشنهاد میکنم مصرف غذاهایی که بیش از حد متوسط حاوی شکر هستند را کاهش دهید.
هر چیزی بیش از اندازهاش بد است – حتی آب! پس حواستان باشد که چه میخورید، نیازی نیست قند و شکر را در کل حذف کنید. شما مستحق شیرینی در زندگی هستید.
قند و چاقی
هر کسی که به شما میگوید قند چاق میکند – به آنها بگویید «قند هم مثل همهی کربوهیدراتهاست» مصرف شکر کنترل مستقیمی بر روی چاقی ندارد. شکر هم کربوهیدرات است و دقیقاً به همان مقدار انرژی انواع دیگر کربوهیدراتها همانند غذاهایی مثل برنج، نان، ماکارونی و… را تولید میکند. پس ساده لوح نباشید – نگویید که قند شما را چاق میکند.
قند و دیابت
اجازه دهید بگویم که هیچ شواهدی بر این وجود ندارد که قند عامل بوجود آمدن دیابت نوع ۱ یا ۲ است. احتمالاً میپرسید که پس به چه علت کارشناسان به بیماران مبتلا به دیابت توصیه میکنند مصرف قند را کاهش دهند. علتش این است که چاقی، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش میدهد – و احتمالا شخصی که اضافه وزن دارد قند و شکر زیادی مصرف میکند، مستقیم یا غیر مستقیم.
کسانی که از دیابت رنج میبرند باید از غذاهایی که شکر جزء اصلی آن است دوری کنند، غذاهایی همچون پیراشکی، کیک، شیرینی و… من و شما میدانیم که برای کسی که دیابت دارد خیلی مهم است که وزنش را در سطحی سلامت کنترل کند.
قند و پوسیدگی دندان
همهی کربوهیدراتها به چنین اتفاقی کمک میکنند، اما قند و غذاهای خیلی شیرین مثل شیرینیها و نوشیدنیها مجرمان اصلی هستند! پلاک دندان، برای تولید اسید که باعث شکست مینای دندان و سرانجام باعث شروع پوسیدگی دندان خواهد شد به قند نیاز دارد.
راههایی وجود دارد که تأثیر قند بر دندانهایتان را کاهش دهید – بصورت منظم مسواک کرده و نخ دندان استفاده کنید، بجای مصرف انواع نوشیدنیها آب بنوشید، مصرف خوردنیهای شیرین همچون پاستیل، شیرینی و… را کاهش دهید و هر چند وقت یک بار به دندان پزشکتان مراجعه کنید.